ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ – ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Δρ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΣΤΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Πατρών
Απόφοιτος Αμερικανικής Ενδοουρολογικής Εταιρείας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο Δρ. Σταύρος Σφουγγαριστός εκπαιδεύθηκε στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Ουρολογίας.

Το 2014 αναγορεύθηκε ως Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών μετά την ολοκλήρωση με βαθμό άριστα της διδακτορικής του διατριβής με αντικείμενο τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Από το 2013 έως το 2015 εξειδικεύθηκε στην Ενδοουρολογία (Χειρουργική αντιμετώπιση της Λιθίασης του Ουροποιητικού) και στη Λαπαροσκοπική/Ρομποτική Χειρουργική ολοκληρώνοντας διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αμερικανικής Ενδοουρολογικής Εταιρείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah University Medical Center, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό κέντρο του Ισραήλ και από τα γνωστότερα παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια του fellowship, ο Δρ. Σφουγγαριστός ενεπλάκη σε >100 ρομποτικές και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και >400 επεμβάσεις εξωσωματικής και ενδοσκοπικής λιθοτριψίας.

Κατά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος του απονεμήθηκε ο επίσημος τίτλος της Ενδοουρολογίας από την Αμερικανική Ενδοουρολογική Εταιρεία.

Ο Δρ. Σφουγγαριστός ανήκει στους λίγους Έλληνες Ουρολόγους που κατέχουν το συγκεκριμένο τίτλο και έχουν πιστοποιηθεί για τη  χειρουργική τους επάρκεια στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Ουρολογία.

Τον Ιούνιο του 2016 εκπαιδεύθηκε στην τεχνική της mini-PCNL (εξέλιξη της κλασσικής διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας) στην Ουρολογική Κλινική του LudwigMaximillian University Hospital του Μονάχου.

Το Σεπτέμβριο του 2015 έλαβε τη θέση του ακαδημαϊκού υποτρόφου (τέως Λέκτορας) στην Α’ Ουρολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επιστημονικό και χειρουργικό έργο που αφορούσε στην Ενδοουρολογία και στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική του νεφρού και του προστάτη πραγματοποιώντας >1000 ενδοουρολογικά και λαπαροσκοπικά χειρουργεία.

Κατά την 3ετή του θητεία στην Α’ Ουρολογική του ΑΠΘ διενεργήθηκαν για πρώτη φορά οι εξής επεμβάσεις

 • Διαδερμική νεφρολιθοτριψία (PCNL)
 • Μίνι-διαδερμική νεφρολιθοτριψία (mini-PCNL)
 • PCNL σε ασθενή με νεοκύστη
 • Ενδοπυελοτομή
 • Τοποθέτηση υποδόριας ουρητηρικής παράκαμψης
 • Λαπαροσκοπική μερική νεφρεκτομή σε μονόνεφρο ασθενή
 • Πλήρως λαπαροσκοπική νεφροουρητηρεκτομή

Το Σεπτέμβριο του 2018 ο Δρ. Σφουγγαριστός ίδρυσε το «Athens Stone Clinic», το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο λιθίασης στην Ελλάδα. Η ομάδα του «Athens Stone Clinic» είναι πρωτοπόρα στις νέες θεραπείες αντιμετώπισης των νεφρικών λίθων και κυρίως στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, προσφέροντας σύγχρονες υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτές των σημαντικότερων παγκοσμίων κέντρων αναφοράς. Παράλληλα συμμετέχει σε σημαντικά ερευνητικά πρωτόκολλα σε συνεργασία με εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού.

Συνιδρυτής του κέντρου είναι ο κ. Ιωάννης Καταφυγιώτης, Χειρουργός Ουρολόγος, εξειδικευμένος στην Ενδοουρολογία. Το κέντρο συνεργάζεται με μία ομάδα αναγνωρισμένων ειδικών ιατρών (νεφρολόγοι, ενδοκρινολόγοι, βιοπαθολόγοι, διαιτολόγοι) προκειμένου να προσφέρει στους ασθενείς επαγγελματική προσέγγιση και αποτελεσματική θεραπεία.

Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις, ο Δρ. Σφουγγαριστός ασκεί το ιδιωτικό επάγγελμα

 • Ρόδος, Καναδά 40 & Μπέβιν, ΤΚ 85100
 • Αθήνα-Πειραιάς, Β’ Μεραρχίας 26, ΤΚ 18535
 • Θεσσαλονίκη, Μητροπόλεως 86, ΤΚ 54622

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ο Δρ. Σταύρος Σφουγγαριστός έχει να επιδείξει σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο σε συνεργασία με σημαντικά κέντρα του εξωτερικού και διακεκριμένους έλληνες και ξένους ουρολόγους.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει:

Δημοσιεύσεις

53 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις (PubMed) στα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως:

 • Journal of Urology (επίσημο περιοδικό της American Urological Association)
 • World Journal of Urology (επίσημο περιοδικό της Société Internationale d’Urologie)
 • British Journal of Urology (επίσημη έκδοση της British Association of Urological Surgeons)
 • Journal of Endourology (επίσημο περιοδικό της Endourological Society)
Βιβλιογραφία

2 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία Ουρολογίας:

 • Το κεφάλαιο “Bladder Stone Disease” στο βιβλίο “ICUD Guidelines of 2014”. Το βιβλίο αυτό εκδίδεται από την “International Consultation on Urological Disease”, εταιρεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).
 • Το κεφάλαιο “Complications of Ureteroscopy” στο βιβλίο “Ureteral Stone Management: A Practical Approach” των Sutchin R. Patel και Stephen Y. Nakada, ένα από τα σημαντικότερα και πλέον σύγχρονα βιβλία ενδοουρολογίας.

Μετάφραση από την αγλλική γλώσσα των κεφαλαίων 34-38 της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου “Practical Urology: Essentials Principles and Practice” των Christopher R. Chapple και William D. Steers.

Μελέτες

Έχει λάβει μέρος ως ερευνητής σε 3 πολυκεντρικές μελέτες:

 • Impact of Tadalafil (LY450190) Once a Day or Tadalafil on Demand Compared to Sildenafil Citrate on Demand on Treatment Discontinuation in Patients With Erectile Dysfunction Who Are naïve to PDE5 Inhibitors (Eli Lilly and Company Limited)
 • A Phase 2 Clinical Study to Evaluate Daily Oral Doses of LY500307 for 24 Weeks in Men With Lower Urinary Tract Symptoms (LUTS) and Prostatic Enlargement Secondary to Benign Prostatic Hyperplasia (BPH) (Eli Lilly and Company Limited)
 • A prospective study of the safety of long-time use of Zometa® in patients with bone metastases (Novartis International AG)

Eίναι επιστημονικός κριτής σε 12 αναγνωρισμένα διεθνή περιοδικά, μεταξύ των οποίων Journal of Urology, Journal of Endourology, κ.α.

Το πλήρες επιστημονικό έργο του Δρ. Σφουγγαριστού μπορείτε να το δείτε εδώ.