Προστατίτιδα

Τι είναι η προστατίτιδα;

Προστατίτιδα ορίζεται η φλεγμονή του προστάτη αδένα. Η φλεγμονή προκαλεί πρήξιμο/οίδημα της περιοχής με επακόλουθα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό. Η προστατίτιδα μπορεί να επηρεάσει άντρες όλων των ηλικιών.

Η προστατίτιδα μπορεί να συνυπάρχει με λοίμωξη του προστάτη, δηλαδή την ύπαρξη μικροβίου.

Ταξινόμηση

Ο όρος προστατίτιδα εμπεριέχει διάφορες παθήσεις με διαφορετική παθοφυσιολογία επομένως και θεραπεία.

Οξεία μικροβιακή προστατίτιδα

Είναι η πιο σπάνια μορφή προστατίτιδας. Η φλεγμονή στον προστάτη οφείλεται σε μικροβιακή λοίμωξη. Τα συμπτώματα είναι συνήθως θορυβώδη με υψηλό πυρετό, συχνουρία και πόνο κατά την ούρηση. Η διάγνωση θα στηριχθεί στην κλινική εικόνα και στην ανεύρεση μικροργανισμών στα ούρα. Η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινά άμεσα με αντιβιωτική αγωγή, ενυδάτωση και αναλγησία. Ο χρόνος της θεραπείας θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2-4 εβδομάδων.

Χρόνια μικροβιακή προστατίτιδα

Η πάθηση αυτή αφορά σε μία χρόνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια οξείας μικροβιακής προστατίτιδας. Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τη νόσο είναι δυσουρία, συχνουρία και πόνος στο περίνεο. Η διάγνωση θα στηριχθεί στην καλλιέργεια ούρων και την ανεύρεση μικροβίων.

Χρόνια ασυμπτωματική προστατίτιδα

Οι ασθενείς δεν πάσχουν, δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Η διάγνωση θα στηριχθεί στην ανεύρεση στοιχείων φλεγμονής σε ασθενείς με υπογονιμότητα (καλλιέργεια σπέρματος) ή μετά από διουρηθρική προστατεκτομή (βιοψία παρασκευάσματος). Δεν απαιτείται κάποια θεραπεία.

Χρόνια μη-μικροβιακή προστατίτιδα / Σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους

Είναι η συχνότερη (>90%) μορφή προστατίτιδας και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη συμπτωμάτων (πόνος στα γεννητικά όργανα και το περίνεο, δυσουρία, συχνουρία, επιτακτικότητα, στυτική δυσλειτουργία) χωρίς την ύπαρξη μικροβίων στην καλλιέργεια ούρων.

Ποια είναι η θεραπεία της προστατίτιδας;

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της προστατίτιδας και μπορεί να περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αντιβιωτικά, α-αδρενεργικούς αναστολείς, αντιμουσκαρινικά και β3-αγωνιστές.

Θα πρέπει να αποφεύγονται φαγητά/υγρά που πυροδοτούν την έναρξη συμπτωμάτων όπως καφεΐνη, αλκοόλ και πικάντικα γεύματα.

Η θεραπεία της προστατίτιδας είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από τον τύπο και τα συμπτώματα της νόσου

Ποιες είναι οι επιπλοκές της νόσου;

Η προστατίτιδα δεν είναι μεταδιδόμενη νόσος. Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση της με την καλοήθη υπεφία ή τον καρκίνο του προστάτη. ε τα ρτροφία ή τον καρκίνο του προστάτη.

Η προστατίτιδα είναι μία χρόνια νόσος. Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, με την κατάλληλη αγωγή οι εξάρσεις της νόσου μπορούν να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά προσφέροντας ανακούφιση και ποιότητα ζωής