Σύνδρομο Υπερδραστήριας Κύστης
Τα συμπτώματα που ορίζουν το σύνδρομο είναι:
- Συχνουρία: Ο ασθενής πάει πάνω από 8 φορές στην τουαλέτα την ημέρα.
- Νυκτουρία: Ο ασθενής ξυπνάει το βράδυ από την ανάγκη να επισκεφθεί την τουαλέτα.
- Επιτακτικότητα: Ο ασθενείς έχει ένα αιφνίδιο και ισχυρό αίσθημα για ούρηση.
- Επιτακτική ακράτεια ούρων: Η αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση οδηγεί πολλές φορές σε ακούσια διαφυγή ποσότητας ούρων κατά των οποία ο ασθενής δεν προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα.
Το 12,8% περίπου των γυναικών και το 10,8% των ανδρών άνω των 18 ετών πάσχουν από το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης, ποσοστό που αυξάνεται με την ηλικία. Η επιτακτική ακράτεια αποτελεί ένα κοινό σύμπτωμα του συνδρόμου, για την ακρίβεια, σχεδόν 1 στους 3 ασθενείς αναφέρουν και κάποιο περιστατικό ακράτειας ούρων. Αν και το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης είναι εξίσου συχνό σε άντρες και γυναίκες, η ακράτεια ούρων είναι συχνότερη στις γυναίκες.
Ποιά είναι τα αίτια του συνδρόμου υπερδραστήριας κύστης;
Πολλές μπορεί να είναι οι πιθανές αιτίες του συνδρόμου της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αιτία είναι άγνωστη. Παρόμοια συμπτώματα με αυτά του συνδρόμου της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη στους άντρες, οι ουρολοιμώξεις, οι νευρολογικές νόσοι, ο διαβήτης, οι λίθοι στο ουροποιητικό και άλλα, και θα πρέπει να διερευνηθούν κατά περίπτωση και να αποκλειστούν.
Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου υπερδραστήριας κύστης;
Για να γίνει η διάγνωση, ο γιατρός θα πρέπει αρχικά να πάρει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, να προχωρήσει σε φυσική εξέταση της πυελικής χώρας ελέγχοντας ειδικότερα στις γυναίκες για πρόπτωση γεννητικών οργάνων και στους άντρες να γίνει εκτίμηση της κατάστασης του προστάτη για πιθανή ύπαρξη υπερπλασίας, ή
καρκίνου. Η γενική εξέταση του αίματος για τον αποκλεισμό συστηματικών νόσων καθώς επίσης και η γενική ούρων για τον έλεγχο ύπαρξης φλεγμονής, ουρολοίμωξης ή λίθων. Ακολούθως η συμπλήρωση ενός τριημέρου διαγράμματος ούρησης είναι πολύ σημαντική. Στο διάγραμμα ο ασθενής καταγράφει για τρεις συνεχόμενες μέρες την ώρα ούρησης, την ποσότητα των ούρων, την ποσότητα των υγρών που καταναλώνει καθώς επίσης και τα περιστατικά ακράτειας που έχει. Το διάγραμμα ούρησης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη διάγνωση καθώς και την εκτίμηση της βαρύτητας της υπερδραστήριας κύστης. Υπάρχουν και άλλες ειδικές εξετάσεις που μπορούν να γίνουν όπως π.χ. κυστεοσκόπηση, ουροδυναμικός έλεγχος, κυρίως όταν χρειάζεται να επιβεβαιωθεί η διάγνωση ή όταν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία.
Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης;
Η θεραπεία της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης περιλαμβάνει:
- Αλλαγή στον τρόπο ζωής
- Ελάττωση ή αποφυγή τροφών και ποτών που προκαλούν ερεθισμό της κύστης π.χ. καφεϊνούχα ποτά, πικάντικα φαγητά.
- Επανεκπαίδευση της κύστης, π.χ. ασκήσεις Kegel
- Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα που είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Σε πολλές περιπτώσεις ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής με την αλλαγή του τρόπου ζωής και τις τεχνικές επανεκπαίδευσης της κύστης επιφέρουν τη μέγιστη βελτίωση των συμπτωμάτων.
- Χειρουργική θεραπεία. Αποτελεί την τελευταία λύση, αφού έχουν αποτύχει όλες οι άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις.