Καρκίνος Προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια στον άνδρα. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου είναι 17,6% και ο κίνδυνος θανάτου είναι 2,8%. Μέλη της ίδιας οικογένειας με ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο του προστάτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός στα αρχικά στάδια. Συμπτώματα μπορούν να εμφανισθούν σε προχωρημένα στάδια της νόσου, όπως αιματουρία, επίσχεση ούρων, οστικά άλγη, κ.α.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνδρα. Ο ετήσιος έλεγχος PSA μπορεί να εντοπίσει τη νόσο στα αρχικά στάδια.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη θα στηριχθεί σε 2 βασικές εξετάσεις, τη δακτυλική εξέταση και τη μέτρηση του PSA. Σε ισχυρή υποψία καρκίνου του προστάτη, η διάγνωση θα πιστοποιηθεί από κατευθυνόμενη βιοψία με διορθικό υπέρηχο.
Δακτυλική εξέταση
Με τη δακτυλική εξέταση μπορεί να διαπιστωθεί ανωμαλία στην υφή και στο περίγραμμα του προστάτη. Τα ευρήματα αυτά είναι ενδεικτικά καρκίνου του προστάτη αλλά απαιτείται επιβεβαίωση με βιοψία.
Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο (PSA)
Το PSA είναι ένα ένζυμο το οποίο παράγεται από τα προστατικά κύτταρα. Η αύξηση του θεωρείται ειδική για παθήσεις του προστάτη αλλά όχι ειδικό για τον καρκίνο του προστάτη. Και αυτό γιατί, το PSA μπορεί να αυξηθεί σε ασθενείς με προστατίτιδα, στην καλοήθη υπερτροφία και στον καρκίνο του προστάτη.
Οι φυσιολογικές τιμές του PSA κυμαίνονται μεταξύ 0-4 ng/ml. Ωστόσο πολλοί ασθενείς με τιμές <4ng/ml θα διαγνωσθούν με καρκίνο του προστάτη ενώ ασθενείς με PSA >4ng/ml δεν πάσχουν από καρκίνο. Με στόχο να αυξηθεί η ειδικότητα του PSA και να αποφευχθούν άσκοπες βιοψίες προστάτη, έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες ισομορφές του PSA, όπως ο ρυθμός αύξησης του PSA (PSA velocity), η πυκνότητα (PSA density) και ο λόγος ελεύθερου προς ολικό PSA (PSA ratio). Ο ουρολόγος θα συνυπολογίσει τα παραπάνω με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς προκειμένου να προταθεί η καλύτερη αντιμετώπιση.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία ιάσιμη νόσος στα αρχικά της στάδια
Ο ετήσιος έλεγχος με PSA και δακτυλική εξέταση μπορεί να σώσει ζωές
Διορθική υπερηχοτομογραφία και βιοψία του προστάτη
Ο διορθικός υπέρηχος έχει χαμηλή διαγνωστική αξία στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη (μόλις το 60% των προστατικών καρκίνων θα φανούν στο διορθικό υπέρηχο). Η κυριότερη εφαρμογή του είναι στην κατευθυνόμενη βιοψία του προστάτη. Με τη βοήθεια λεπτής βελόνης, θα ληφθούν ιστοτεμάχια από τους 2 προστατικούς λοβούς τα οποία θα σταλούν για παθολογοανατομική εξέταση.
Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας στα αρχικά στάδια;
Οι ενδεδειγμένες θεραπευτικές επιλογές στον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι οι εξής:
- Ενεργητική παρακολούθηση
- Ριζική προστατεκτομή
- Ακτινοθεραπεία
Ριζική προστατεκτομή
Στόχος της ριζικής προστατεκτομής είναι η ριζική εξαίρεση του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου, θα πραγματοποιηθεί και πυελική λεμφαδενεκτομή.
Η ριζική προστατεκτομή μπορεί να γίνει ανοικτά, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.
Διαβάστε περισσότερα για τη ριζική προστατεκτομή και τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής τεχνικής εδώ.