Loading...

Ρομποτική – Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Η λαπαροσκοπική χειρουργική θεωρείται η σημαντικότερη χειρουργική εξέλιξη του 20ου αιώνα. Αποτέλεσε την πρώτη επιτυχή προσπάθεια να αντικατασταθούν οι ανοικτές επεμβάσεις με ελάχιστα επεμβατικά χειρουργεία. Πλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό επεμβάσεων της κοιλιακής χώρας και της πυέλου μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά.

Σε όλες τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις απαραίτητη είναι η δημιουργία πνευμοπεριτοναίου, δηλαδή η έγχυση CO2 εντός της κοιλικής χώρας προκειμένου να υπάρχει αρκετός χώρος για την κίνηση των λαπαροσκοπικών εργαλείων. Έπειτα εισάγεται η λαπαροσκοπική κάμερα, η οποία μπορεί να επισκοπήσει όλη την κοιλιά και την πύελο με εξαιρετική ευκρίνεια και μεγέθυνση. Η επέμβαση επιτυγχάνεται με λεπτά εργαλεία, μεγέθους 5 έως 15 χιλιοστών, τα οποία εισάγονται στην κοιλιά του ασθενούς από μικρές οπές που γίνονται στο δέρμα. Οι κινήσεις των εργαλείων γίνονται από τον χειρουργό έξω από το σώμα.

Λόγω της μεγέθυνσης και της ευκρίνειας της εικόνας, ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και να παρασκευάζει ανατομικές δομές οι οποίες δεν είναι αντιληπτές στην ανοικτή χειρουργική. Η απώλεια αίματος είναι μικρότερη ενώ το χειρουργικό τραύμα είναι ελάχιστο σε σύγκριση με την ανοικτή χειρορυργική.

Αν και με την είσοδο της ρομποτικής χειρουργικής οι ενδείξεις της λαπαροσκοπικής χειρουργικής έχουν συρικνωθεί, η λαπαροσκοπική τεχνική αποτελεί εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση πολλών ουρολογικών παθήσεων.

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στη χειρουργική. Συνδυάζει τα επιτεύγματα της τεχνολογίας με την ανθρώπινη ικανότητα για να βελτιώσει το χειρουργικό αποτέλεσμα και να παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή αλλά και στο χειρουργό.

Το ρομποτικό σύστημα DaVinci αποτελείται από 2 κομμάτια: μία κονσόλα στην οποία κάθεται ο χειρουργός και από ένα σύστημα 3-4 βραχιόνων. Η κονσόλα διαθέτει 3D οθόνη μέσω της οποίας ο χειρουργός μπορεί να βλέπει εντός της κοιλιακής κοιλότητας σε μεγέθυνση μέχρι 15 φορές με ευνόητα πλεονεκτήματα.

Επίσης, η κονσόλα διαθέτει 2 χειριστήρια από τα οποία ο χειρουργός μορεί να κινεί τους ρομποτικούς βραχίονες και την κάμερα. Το σύστημα των βραχιόνων βρίσκεται κοντά στον ασθενή. Πάνω στους ρομμποτικούς βραχίονες συνδέονται τα ρομποτικά εργαλεία τα οποία εισάγωνται στην κοιλιά του ασθενούς μέσα από μικρές οπές 8 χιλιοστών.

tip-greyΤα ρομποτικά εργαλεία είναι σχεδιασμένα με την τεχνολογία EndoWrist που τα εξοπλίζει με ικανότητες κίνησεις μεγαλύτερες από το ίδιο το ανθρώπινο χέρι.

Οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με το ρομποτικό σύστημα DaVinci είναι:

pencil-greyΑν και το ρομποτικό σύστημα DaVinci είναι από μόνο του ένα υπερδύναμο χειρουργικό εργαλείο, σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αντικαταστήσει το χειρουργό. Ωστόσο αποτελεί ένα νέο, σημαντικό σύμμαχο για την επίτευξη αποτελεσματικών και ασφαλών επεμβάσεων.

Το ρομποτικό σύστημα DaVinci

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι:

 • Ελάχιστη απώλεια αίματος
 • Εξαιρετική διεγχειρητική ακρίβεια (EndoWrist, 3D, οπτική μεγέθυνση)
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 • Ταχύτερη ανάρρωση
 • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας
 • Παρέχει στο χειρουργό απόλυτη ακρίβεια κινήσεων και λεπτότητα στους χειρισμούς

Τι προσφέρουμε

 • Πιστοποιημένη εξειδίκευση

  Ο Δρ. Σταύρος Σφουγγαριστός αποτελεί τον μοναδικό πιστοποιημένο ενδοουρολόγο από την Αμερικανική Ενδοουρολογική Εταιρεία στη Θεσσαλονίκη.

 • Εκπαίδευση και εμπειρία

  Η πολυετής εκπαίδευση και εμπειρία σε γνωστά κέντρα του εσωτερικού και εξωτερικού εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας συμβουλευτική, διάγνωση και θεραπεία.

 • Ελαχιστοποίηση του Κόστους

  Εφαρμόζοντας σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές πράξεις, καταφέρνουμε να συνδυάζουμε υψηλής ποιότητας παροχές διατηρώντας το κόστος που αφορά στον ασθενή χαμηλό.

 • Υλικοτεχνική υποδομή

  Ο Δρ. Σταύρος Σφουγγαριστός συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα κέντρα της Β. Ελλάδας. Χρησιμοποιεί τα πλέον εξελιγμένα εργαλεία ενδοσκοπήσεων προσφέροντας σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές.

Ενημερωθείτε σχετικά

Ρομποτική προστατεκτομή – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είναι αίσθηση όσων χειρουργούν ρομποτικά πως αν υπάρχει μία επέμβαση που το ρομποτικό σύστημα DaVinci έχει βοηθήσει τα μέγιστα [...]

Ρομποτική χειρουργική. Πραγματική εξέλιξη ή αποτέλεσμα επιθετικού marketing;

Η ρομποτική χειρουργική διαθέτει σθεναρούς υποστηρικτές και φανατικούς πολέμιους. Όπως συμβαίναι με κάθετι νέο που διεκδικεί κομμάτι μίας πίτας, στη [...]

Κιρσοκήλη – Πότε πρέπει να αντιμετωπισθεί;

Τι είναι η κιρσοκήλη; Η κιρσοκήλη είναι ουσιαστικά μια κιρσοειδής διάταση που οφείλεται σε φλεβική ανεπάρκεια του δικτύου των φλεβών [...]

 

Kλείστε ραντεβού ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημά σας.

Επικοινωνία