Loading...

Ενδοουρολογία – Λιθίαση

Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος αποτελεί συχνή πάθηση που μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν πως η λιθίαση είναι πιο συχνή νόσος από το σακχαρώδη διαβήτη και τη στεφανιαία νόσο.

Περίπου το 10% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στιγμή λιθίαση και πάνω από το 70% των ασθενών θα υποβληθούν σε κάποιας μορφής λιθοτριψία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Λιθοτριψία είναι ουσιαστικά ο κατακερματισμός μίας πέτρας που βρίσκεται στο ουροποιητικό σύστημα. Ο λίθος μπορεί να βρίσκεται στον νεφρό, στον ουρητήρα ή στην ουροδόχο κύστη.

Η λιθοτριψία μπορεί να επιτευχθεί:

Υπάρχουν κριτήρια τα οποία ο γιατρός σας θα πρέπει να συνυπολογίσει για να προτείνει την ιδανική θεραπεία για εσάς. Καμία από τις παραπάνω θεραπείες δεν είναι πανάκεια. Η προσεκτική επιλογή της κατάλληλης θεραπείας είναι απαραίτητη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών, αναποτελεσματικών επεμβάσεων και αυξημένου κόστους θεραπείας.

pencil-greyΗ εκπαίδευση, η εμπειρία και η δυνατότητα του χειρουργού να πραγματοποιήσει όλη τη γκάμα των ενδοουρολογικών επεμβάσεων είναι προϋπόθεση για αποτελεσματική, ασφαλή, και τελικά φθηνή θεραπεία.

Η θεραπεία της λιθίασης δεν είναι μονοδιάστατη και δεν τελειώνει με τον κατακερματισμό και αποβολή της πέτρας. Πολλές φορές, η λιθίαση αποτελεί την κλινική έκφραση μίας υποκείμενης νόσου που αν δεν αναγνωρισθεί και αντιμετωπισθεί θα οδηγήσει πολύ γρήγορα στην επανεμφάνιση πέτρας. Για το λόγο αυτό, η ανάλυση της χημικής σύστασης του λίθου και ο πλήρης μεταβολικός έλεγχος αποτελούν απαραίτητα κομμάτια της συνολικής θεραπευτικής προσέγγισης του ασθενούς με λιθίαση του ουροποιητικού.  Στους ασθενείς που δεν προσφέρονται τα παραπάνω, η θεραπεία θεωρείται ελλιπής.

Χρειάζονται ειδικές γνώσεις και εμπειρία για τη σωστή διενέργεια και εκτίμηση όλων των παραμέτρων του μεταβολικού ελέγχου.

tip-greyΗ ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της λιθίασης του ουροποιητικού είναι συνδυασμός χειρουργικών και κλινικών πράξεων και για αυτό θα πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ενδοουρολόγους.

Η είσοδος της ενδοουρολογίας άλλαξε το χειρουργικό χάρτη της ουρολογίας. Η εξειδίκευση της ενδοουρολογίας περιλαμβάνει όλες τις χειρουργικές πράξεις που γίνονται διαμέσω φυσιολογικών οπών του σώματος (π.χ. ουρήθρα) ή με ελάχιστες τομές μικρότερες του 1 εκατοστού. Η ενδοουρολογία ήρθε για να αντικαταστήσει τις ανοικτές επεμβάσεις της ουρολογίας. Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται πλέον ενδοσκοπικά, χωρίς τομές, με ελάχιστη απώλεια αίματος και μηδενική νοσηρότητα.

Οι ενδοουρολογικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση ειδικών εργαλείων, των ενδοσκοπίων. Τα ενδοσκόπια είναι λεπτά εργαλεία ολίγων χιλιοστών τα οποία διαθέτουν κάμερα υψηλής ευκρίνειας και μεγάλης μεγέθυνσης. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να λαμβάνει εικόνα του σώματος του ασθενούς στην οθόνη του.

tip-greyΣε έμπειρα χέρια, τα εύκαμπτα ενδοσκόπια μπορούν να προσεγγίσουν οποιαδήποτε βλάβη (λίθος, όγκος) σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού και να προσφέρουν αναίμακτη και μόνιμη λύση.

Τα ενδοσκόπια μπορεί να είναι άκαμπτα, ημι-άκαμπτα ή εύκαμπτα. Τα εύκαμπτα ενδοσκόπια (κυστεοσκόπιο, ουρητηροσκόπιο, νεφροσκόπιο) είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην ενδοουρολογία. Απαιτούν εξειδικευμένη γνώση για την ορθή χρήση τους προκειμένου να διασφαλισθεί η ακεραιότητα και αποτελεσματικότητα τους.

Η βασική εφαρμογή της ενδοουρολογίας είναι η λιθίαση του ουροποιητικού. Οι αιματηρές, χρονοβόρες και συχνά επιπλεγμένες ανοικτές επεμβάσεις αποτελούν πλέον παρελθόν. Αν και δυστυχώς στην Ελλάδα η εφαρμογή των ανοικτών επεμβάσεων για την αφαίρεση λίθων του ουροποιητικού συνεχίζουν να προτείνονται και να πραγματοποιούνται, η σύγχρονη ουρολογία έχει πλέον τη δυνατότητα να εκτελεί αυτές τις επεμβάσεις με ελάχιστα επεμβατικούς τρόπους, ελαχιστοποιώντας το χειρουργικό τραύμα, το χρόνο νοσηλείας και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Οι ενδοουρολογικές επεμβάσεις συνοδεύονται από εξαιρετική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια όταν πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους χειρουργούς. Το αποτέλεσμα και η αφάλεια της επέμβασης είναι άμεσα συναρτώμενα της εκπαίδευσης και εμπειρίας του χειρουργού.

pencil-grey

Ο Δρ. Σταύρος Σφουγγαριστός εκτελεί την πλήρη γκάμα των ενδοουρολογικών επεμβάσεων. Διαθέτει πιστοποιημένη εξειδίκευση και εμπειρία σε γνωστά κέντρα του εξωτερικού και έχει να επιδείξει το μεγαλύτερο αριθμό ενδοουρολογικών επεμβάσεων στη Β. Ελλάδα.

endourology-society
Ο Δρ. Σταύρος Σφουγγαριστός είναι απόφοιτος της Αμερικανικής Ενδοουρολογικής Εταιρείας, του σημαντικότερου οργανισμού πιστοποίησης νέων Ενδοουρολόγων παγκοσμίως.

Βιογραφικο Ιατρου

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τι προσφέρουμε

 • Εξειδίκευση και εμπειρία

  Ο Δρ. Σταύρος Σφουγγαριστός είναι απόφοιτος της Αμερικανικής Ενδοουρολογικής Εταιρείας, του σημαντικότερου οργανισμού πιστοποίησης νέων Ενδοουρολόγων παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του ενεπλάκη σε >400 επεμβάσεις εξωσωματικής και ενδοσκοπικής λιθοτριψίας ενώ διατηρεί τις μεγαλύτερες σειρές ενδοσκοπικών λιθοτριψιών στη Θεσσαλονίκη.

 • Συνεχής εκπαίδευση

  Πιστεύουμε πως η συνεχής εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Ο Δρ. Σταύρος Σφουγγαριστός ακολουθεί τις εξελίξεις στις νέες τεχνικές προσφέροντας στους ασθενείς του ότι πιο νέο στην αντιμετώπιση της λιθίασης του ουροποιητικού.

 • Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

  Η άρτια εκπαίδευση, η συνεχής ενημέρωση και η χειρουργική εμπειρία είναι το τρίπτυχο για επιτυχή θεραπεία.

  Η εκπαίδευση μας σε σημαντικά κέντρα του εξωτερικού διασφαλίζει την ποιότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών μας.

 • Υλικοτεχνική υποδομή

  Ο Δρ. Σταύρος Σφουγγαριστός συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα κέντρα της Β. Ελλάδας. Χρησιμοποιώντας τα πλέον εξελιγμένα εργαλεία ενδοσκοπήσεων, μπορεί να προσφέρει σύγχρονες θεραπευτικες επιλογές για την αντιμετώπιση της λιθίασης του ουροποιητικού.

Ενημερωθείτε σχετικά

Ομιλία του Δρ. Σταύρου Σφουγγαριστού στο 12ο Πανελλήνιο Σχολείο Ουρολογίας

Ιδιαίτερη τιμή να μιλήσω για τη μίνι Διαδερμική Νεφρολιθοτριψία στο 12ο σχολείο Ουρολογίας όπου ειδικοί και ειδικευόμενοι Έλληνες Ουρολόγοι ενημερώνονται [...]

Λιθοτριψία με Holmium Laser

Η Ουρητηροσκοπική Λιθοτριψία εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση λίθων εντός του νεφρού και του ουρητήρα. Ανάλογα με τη θέση της [...]

Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση «chip on the tip»

Η κυστεοσκόπηση είναι μία ενδοσκοπική εξέταση η οποία αποσκοπεί στον οπτικό έλεγχο της ουρήθρας, του προστάτη και της ουροδόχου κύστεως. [...]

Mini-Διαδερμική νεφρολιθοτριψία. Size matters…

Η πρώτη mini-διαδερμική νεφρολιθοτριψία στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Δρ. Σφουγγαριστό. Η επέμβαση διενεργήθηκε για την αντιμετώπιση νεφρικού [...]

Λιθίαση και Μεταβολικός έλεγχος

Πρόσφατη μελέτη από τις Ην. Πολιτείες έδειξε πως το 50% των ασθενών με λιθίαση θα δημιουργήσουν νέα πέτρα εντός των [...]

Διαδερμική νεφρολιθοτριψία (PCNL) σε κοραλοειδή λίθο

Διαδερμική νεφρολιθοτριψία για την αντιμετώπιση πλήρους κοραλοειδούς λίθου.

Ουρητηροσκοπική λιθοτριψία με Holmium laser

Η ουρητηροσκοπική λιθοτριψία με χρήση laser χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση λίθων εντός του ουρητήρα. Αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική επέμβαση χωρίς [...]

Λιθίαση ουροδόχου κύστεως – Λιθοτριψία με Holmium laser

Κυστεολιθοτριψία με Holmium laser. Αποτελεί αναίμακτη τεχνική αντιμετώπισης λίθων της ουροδόχου κύστης. Πραγματοποιείται χωρίς τομές και η νοσηλεία του ασθενούς [...]

Διαδερμική νεφρολιθοτριψία

Η Διαδερμική Νεφρολιθοτριψία αποτελεί ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη για την αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης. Η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της επέμβασης την [...]

Διαδερμική νεφρολιθοτριψία (PCNL)

Η επέμβαση αυτή αντικατέστησε την κλασσική τεχνική αφαίρεσης λίθων από το νεφρό, την ανοικτή νεφρολιθοτομή. Αν και σε πολλά [...]

 

Kλείστε ραντεβού ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημά σας.

Επικοινωνία